Odontologas apžiūri vaiko dantis

Vaikų dantų priežiūra: ką būtina žinoti, norint išvengti problemų?

Dantų problemos kamuoja vis jaunesnius asmenis. Ėduonis – vienas iš dažniausių dantų susirgimų tarp ikimokyklinio amžiaus vaikų. Tai verčia tėvus sukti galvą, kaip tinkamai pasirūpinti vaikų burnos higiena, į ką atkreipti dėmesį, bei kaip dažnai lankytis pas odontologą, kad būtų išvengta skausmingų ir nemalonių procedūrų? Pagrindines rekomendacijas pateikia odontologijos įstaiga „Draugystės odontologijos klinika“.

Geri burnos higienos įpročiai formuojami vaikystėje

 

Dantų ėduonis (dar kitaip vadinamas kariesu) kamuoja didžiąją dalį vaikų ir suaugusiųjų. Todėl tinkama dantų priežiūra turi būti užtikrinama nuo pat pirmųjų pieninių dantukų pasirodymo. Svarbu užtikrinti teisingą valymo techniką, pasirinkti kokybišką dantų pastą, papildomai galima naudoti vieno danties šepetėlį, o vyresniems vaikams – dantų siūlą bei kitas papildomas priemones.

Kariesas atsiranda dėl prastos mitybos, kai vartojama per daug saldumynų, perdirbto cukraus gaminių. Itin žalingi burnos sveikatai yra savo sudėtyje krakmolo ir perdirbtų riebalų turintys produktai, pavyzdžiui, sausainiai, pyragai, bulvių traškučiai. Šie produktai po valgio nusėda ant dantų paviršiaus, o maisto likučiai ilgainiui tampa bakterijoms palankia terpe. Pieniniai dantys yra labai jautrūs aplinkos poveikiui, todėl ant jų greitai formuojasi ertmės.

Štai kodėl itin svarbu nuo pat pirmųjų dantų pasirodymo užtikrinti gerą burnos ertmės priežiūrą. Rekomenduojama vaiką kuo anksčiau pratinti ir prie profilaktinių vizitų pas odontologą. Pirmasis vizitas turėtų įvykti vos išdygsta dantys, o tam geriausia vieta – Draugystės odontologijos klinika. Darbo su vaikais patirtį turintys specialistai patars tėvams dėl tinkamiausių priemonių pirmųjų dantų priežiūrai, atsakys į rūpimus klausimus.

Taip pat profesionalūs specialistai mokės sudominti mažylį, padės išvengti įvairių baimių ir formuoti teigiamą požiūrį, į odontologus. Be viso to, pažįstama Draugystės odontologijos klinika pažymai, į mokyklą/darželį tinkamiausia vieta. Taip vaikai pripras prie vieno specialisto, patirs mažiau streso. Tai padės formuoti gerus dantų priežiūros įgūdžius bei leis laiku pastebėti kilusias sveikatos problemas.

Kaip pasiruošti profilaktiniam vizitui?

 

Reguliarūs vizitai pas odontologą padės pastebėti ėduonį, kol jis nepadarė nepataisomos žalos. Visi žino, kad mažesnę danties ertmę sugydyti yra ne tik paprastesnė, bet ir dažniausiai neskausminga procedūra. Draugystės odontologijos klinika Šiauliuose prieš vizitą pas dantų gydytoją pataria atlikti namų darbus:

  • Prieš pirmąjį vizitą paaiškinti vaikui, kaip vyksta dantų apžiūra. Parodyti, kaip reikės išsižioti, papasakoti, kad apžiūros metu nereikia bijoti, jei įmanoma – parodyti odontologo kėdę internete,
  • Tėvai turėtų iš anksto apgalvoti dominančius klausimus. Galima pasidomėti, kokia dantų pasta tinka įvairaus amžiaus vaikams, kokį dantų šepetėlį pasirinkti, pasidomėti, ar tinkamai išvalomi mažylio dantys. Daugiau informacijos su rekomedacijomis galima rasti čia.
  • Pirmiesiems vizitams pasirinkti tinkamą įstaigą. Draugystės odontologijos klinika tikrai turės patyrusius specialistus, kurie žino, kaip apžiūrėti mažylius, mokės juos nuraminti, nesukelti papildomo streso.
  • Negąsdinti vaiko odontologinėmis procedūromis. Daugelis tėvų, norėdami paskatinti vaiką valytis dantukus, gąsdina apsilankymais pas odontologą bei skausmingomis procedūromis. Deja, tai tik padidina mažųjų baimę lankytis pas odontologus. Nedera tėvams teigti, kad vizito metu gydytojas odontologas “Nieko nedarys ir nereikės bijoti”. Anaiptol būtina paaiškinti vaikui, kokios procedūros bus atliekamos vizito metu.

 

Draugystės odontologijos klinika – pagalba susidūrus su ėduonimi

 

Mažylių dantis turėtų valyti suaugusieji iki kol vaikui sueis 8 metai, nes vaikų smulkioji motorika nėra pakankamai išvystyta, kad jie galėtų tinkamai prižiūrėti dantis patys. Dantis valyti privalu kasdien, o pastebėjus pokyčius reikėtų neatidėlioti vizito pas odontologą. Draugystės odontologijos klinika dantų gydymui naudoja kokybišką įrangą. Šiuolaikinės medicinos priemonės leidžia nesudėtingai, greitai ir be skausmo sugydyti dantis. Dažnai klaidingai manoma, kad pieninių dantų taisyti nebūtina, nes jie vis vien iškris. Tačiau burnoje esanti infekcija ir bakterijos gali paveikti ir dar neišdygusius nuolatinius dantis. O kur dar skausmas ir nemaloni savijauta, kuri kamuoja vaiką sugedus dantukams? Tėvams pastebėti susidariusį kariesą nėra sunku. Ėduonis pirmiausia pažeidžia dantų paviršiuje esančius nelygumus, vageles ir tarpdančius. Vėliau danties pažeidimas progresuoja, ėduonis plečiasi ir apima vis daugiau ploto. Dažniausiai apie prasidedančias dantų sveikatos problemas išduoda keletas pagrindinių simptomų:

  • Tamsesnės dėmės ant dantų paviršiaus.
  • Dantų emalis, kuris trupa.
  • Nemalonus dantų jautrumas, ypač suvalgius saldaus, šilto ar šalto maisto.
  • Ėduoniui išplitus jaučiamas nemalonus maudimas, vėliau skausmas tik stiprėja.
  • Apie rimtą danties pažeidimą rodo atsirandančios fistulės-pūliniai.

 

Pasitaiko atvejų, kai pieniniai dantys būna stipriai pažeisti karieso ir dantų plombavimas nebegali išspręsti problemos. Tuomet dantuką gali tekti šalinti. Draugystės odontologijos klinika pieninių dantų šalinimui turi visą reikiamą įrangą. Ši procedūra atliekama nuraminant vaiką, patyrę specialistai be skausmo pašalina sugedusį dantį. Dažniausiai jau tą pačią dieną mažieji pacientai jaučiasi gerai, jų nekankina skausmai ir panašiai.

Taigi, rūpintis mažylių burnos higiena ir dantukų sveikata būtina nuo ankstyvo amžiaus. O kadangi daugelis nedidelių ėduonies pažeidimų plika akimi nėra matomi, būtina reguliariai lankytis pas patyrusius vaikų odontologus. Užsimezgęs pasitikėjimas dantų gydytojais leis džiaugtis gražia ir sveika šypsena.