Burnos higiena | DOK klinika

Dantų balinimas: ką būtina žinoti jei norite atlikti šią procedūrą?

Graži šypsena yra vienas iš labiausiai žmogų puošiančių elementų. Kartais šypseną temdo ne tik dantų ligos, atsiradęs kariesas ar prasta burnos higiena. Dažnai pasitikėjimą savimi gniuždo patamsėję, pageltę dantys. Šią problemą galima pašalinti dantų balinimo procedūromis odontologo kabinete ar namuose. Ką būtina žinoti apie šią procedūrą bei kaip elgtis ją atlikus?

Kodėl dantys keičia spalvą?

 

Laikui bėgant dantys keičia savo spalvą. Dantys gali patamsėti, pagelsti, atsirasti dėmelių. Ne visada tai yra dantų ligų požymiai. Dažniausiai spalvos pokyčius lemia natūralus senėjimo procesas, prasta dantų higiena, nuolatinis dažančių maisto produktų (kavos, raudono vyno, stiprios arbatos ar saldumynų) vartojimas. Dantų dėmes ir dantų spalvos pokyčius sukelia per didelis fluoro ar geležies kiekis vandentiekio ar šulinio vandenyje. Žinoma, dantų išvaizdą blogina įvairios traumos, vaistų vartojimas, netinkamai atliktas gydymas, atsiradęs kariesas. Kartais tamsesnę dantų spalvą lemia paprasčiausia genetika. Todėl norint užtikrinti, kad kuo ilgiau dantys išliktų gražūs ir sveiki, reikia nuo mažens formuoti tinkamus dantų priežiūros įgūdžius. Labai svarbu tinkama vaikų burnos higiena, kad augant dantų nekamuotų ėduonis ir panašios problemos.

Graži šypsena suteikia žmogui pasitikėjimo savimi, todėl pradėję gelsti ar kitaip spalvą keisti dantys sukelia nemažai nemalonumų, kompleksų. Ilgainiui asmuo pradeda gėdytis savo šypsenos, vengia daug kalbėti, fotografuotis ir panašiai. Kartais paprasčiausia profesionali burnos higiena, atlikta patyrusio specialisto kabinete, gali leisti šiek tiek pašviesinti dantis, nes higienistas procedūros metu nuvalo apnašas ir kai kurias pigmentines dėmes. Tačiau vienas iš efektyviausių būdų susigrąžinti pasitikėjimą savimi ir turėti akinamą šypseną – dantų balinimas. Tai yra procedūra, kurios metu dantys pašviesinami, panaikinamos dėmės, dantims suteikiama vientisa spalva. Dantų balinimą atlieka profesionalus burnos higienistas. Ši procedūra turėtų būti atliekama prieš dantų protezavimą, estetinį plombavimą. Taip pat norint suvienodinti visų dantų spalvą, keičiant senas ir jau patamsėjusias plombas į naujas.

Dantų balinimo būdai

 

Dantų dėmių, pageltusios ar patamsėjusios spalvos galima atsikratyti įvairiais būdais. Balinimo variantai yra šie:

  • Profesionalus dantų balinimas odontologijos klinikoje. Dantis jums išbalina burnos higienistas savo kabinete. Tai galima atlikti per vieną ar kelis vizitus, priklausomai nuo esamos dantų būklės. Balinimo metu dažniausiai yra naudojamas peroksidas. Na, o norint katalizuoti reakciją reikalinga papildoma Halogeninė šviesa arba lazeris. Taip pat gali būti naudojama UV šviesa, LED ar ZOOM lempa.
  • Balinimo kapos. Jos yra gaminamos pagal kiekvieno žmogaus dantų atspaudus. Balinimo kapos – tai skaidrus įtvaras, tiksliai atitinkantis dantų formą. Į jų vidų yra švirkščiama balinimo želė, kurios sudėtyje yra peroksido. Balinimo kapas reikia laikyti uždėjus ant dantų tam tikrą nurodytą laiko tarpą tam, kad būtų pasiektas geriausias rezultatas.

Tačiau vis dėlto rekomenduojama dantų balinimą atlikti gydytojo kabinete. Patyręs profesionalas geriausiai patars, kaip paruošti dantis procedūrai, bei tinkamai ją atliks. Nusprendus dantis šviesinti namuose, labai svarbu prieš imantis veiksmų pasitarti su gydytoju odontologu arba burnos higienistu. Taip pat reikėtų laikytis visų nurodymų ir instrukcijų, nes nepaisant rekomendacijų galima negrįžtamai sugadinti ir pažeisti savo dantų emalį. O tai sukeltų daugiau problemų – dantų ir dantenų jautrumą, diskomfortą ar net skausmą.

Kam balinimo procedūra nerekomenduojama?

 

 Jau yra aišku, kad prieš dantų balinimo procedūrą yra būtina gydytojo konsultacija. Labai svarbu yra pasitikrinti, ar prieš balinimą reikia gydyti kai kuriuos dantis bei atlikti profesionalią burnos higieną. Taip pat specialistai patars, kokia dantų balinimo procedūra pacientui yra saugiausia bei veiksmingiausia.

Tiesa, yra indikacijų, kurios gali lemti, kad žmogui bus negalima atlikti dantų balinimo. Ši procedūra yra nerekomenduojama:

  • Žmonėms iki 18 metų.
  • Nėščioms moterims ir maitinančioms krūtimi.
  • Asmenims, sergantiems dantenų ligomis.
  • Asmenims, alergiškiems peroksidui.
  • Asmenims, kurių dantų audiniai pažeisti karieso, stipriai nudilę ar jautrūs.
  • Asmenims, kurių dantenos pažeistos daugybine recesija (dantenų atsitraukimas).
  • Nešiojantiesiems breketus.

Kaip prižiūrėti dantis po balinimo procedūros?

 

Atlikus dantų balinimą labai svarbu tinkama jų priežiūra. Nuo to priklauso, kaip ilgai bus galima džiaugtis balta šypsena. Atliktų procedūrų efektyvumas priklauso nuo to, kokia buvo naudota pasirinkto preparato koncentracija, tačiau ne ką mažesnę įtaką turi ir asmeniniai žmogaus įpročiai, pavyzdžiui, ar asmuo turi žalingų įpročių, kokį mėgsta maistą. Juk yra žinoma, kad rūkymas sukelia greitesnį dantų tamsėjimą, ant jų atsiranda daugiau apnašų.

Todėl atlikus dantų balinimą labai svarbu pirmas kelias savaites vengti dažančių maisto produktų. Jei kamuoja dantų jautrumas, vertėtų naudoti specialią dantų pastą, skirtą jautriems dantims. Taip pat labai svarbu periodiškai atlikti dantų higieną. Burnos higiena Šiauliuose atliekama „Draugystės odontologijos klinikos“ profesionalų. Tai padės ilgiau džiaugtis sveikais ir gražiais dantimis.